Vergelijk & vind vakmannen!

Onderhoudsplan

Vindt u het belangrijk dat het schilderwerk van uw woning of bedrijfspand goed onderhouden wordt? Dan is een onderhoudsplan wellicht iets voor u. Met een onderhoudsplan wordt het schilderwerk van uw huis of pand voor een lange periode onderhouden door een schildersbedrijf.

Wat houdt een onderhoudsplan in?


Een onderhoudsplan sluit u voor een lange periode af, bijvoorbeeld voor tien jaar. Vaak kunt u ervoor kiezen om maandelijks of jaarlijks een bepaald bedrag te betalen. De hoogte van dit bedrag spreekt u af met het onderhoudsbedrijf op basis van uw voorkeuren. De schilder komt ieder jaar terug om uw huis te inspecteren, onderhoudswerkzaamheden uit te voeren of uw woning opnieuw te schilderen.

Onderhoudsorganisaties


Sommige schildersbedrijven bieden zelf een onderhoudsplan aan. U kunt ook een onderhoudsabonnement afsluiten bij een overkoepelende organisatie waarbij meerdere schildersbedrijven zijn aangesloten, zoals GlansGarant of Planbuilding. GlansGarant heeft een samenwerkingsverband met het keurmerk De Betere Schilder en biedt een onderhoudsplan aan voor tien jaar. Planbuilding werkt samen met het keurmerk AF-erkend en biedt mogelijkheden voor zowel eenmalig onderhoud als een meerjarig onderhoudsplan. Naast GlansGarant en Planbuilding bestaan er uiteraard nog meer onderhoudsbedrijven.

Voorwaarden onderhoudsplan


Als u een onderhoudsplan wilt afsluiten, lees dan altijd goed de voorwaarden door voor u onbedoeld ergens aan vast zit. Denk hierbij onder meer aan de volgende vragen:
  • Hoe lang zit u aan het onderhoudsplan vast?
  • Indien u gaat verhuizen of ontevreden bent over de kwaliteit, kunt u het abonnement dan stopzetten?
  • Wat zijn de kosten van een abonnement?

Wat zijn de voor- en nadelen?


De voordelen van een onderhoudsplan zijn:
  • U betaalt periodiek een vast bedrag en komt dus niet voor onverwachte financiële verrassingen te staan wanneer u slechts af en toe onderhoud laat plegen;
  • Uw huis blijft in goede conditie, wat de waarde van uw woning ten goede komt.
Er is echter ook een nadeel verbonden aan een onderhoudsplan. Ook als het schilderwerk er nog goed uitziet betaalt u toch voor de jaarlijkse controle en kleine onderhoudswerkzaamheden, aangezien u dit vooraf heeft afgesproken met het bedrijf. Als u geen onderhoudsplan heeft, spaart u deze (wellicht onnodige) kosten uit.