Vergelijk & vind vakmannen!

Latex spuiten

Latex spuiten is een alternatief voor het verven van uw muren en plafonds. In plaats van het aanbrengen van verf met een roller en kwast, wordt hierbij de verf door middel van speciale spuitapparatuur aangebracht.

Hoe werkt latex spuiten?


Voordat een schilder kan beginnen met latex spuiten moeten de muren of plafonds worden geschuurd. Vervolgens worden alle deuren en kozijnen afgeplakt, omdat er bij latex spuiten veel nevel vrijkomt. Ook als u het plafond een andere kleur dan de muur wilt geven (of vice versa), dan zal de schilder dat afplakken. De schilder begint vervolgens met het spuiten van de latex in twee tot drie lagen, afhankelijk van de ondergrond.

Schilderen of latex spuiten


Wanneer kiest u voor het reguliere schilderwerk en wanneer voor latex spuiten? Door de nevel die vrijkomt is latex spuiten met name geschikt voor grote vlakken die dezelfde kleur mogen krijgen, met weinig kozijnen en deuren in de buurt. Het afplakwerk is immers een flinke klus waar veel tijd in gaat zitten! Indien u een ruimte met veel kozijnen wilt laten verven of verschillende kleuren wilt geven aan muren of plafonds, kies dan voor de gebruikelijke roller en kwast. Hier is minder afplakwerk voor nodig.

Voor- en nadelen van latex spuiten


Latex spuiten heeft verschillende voordelen ten opzichte van het reguliere schilderwerk:
  • De latex wordt veel egaler en gelijkmatiger aangebracht dan met de roller, waardoor er vrijwel geen rollerbanen of aanzetplekken meer te zien zijn;
  • Het is een stuk sneller dan verven met een roller;
  • Er wordt minder verf gebruikt, dus het is goedkoper.
Er zijn echter ook nadelen verbonden aan latex spuiten. Er gaat meer tijd zitten in de voorbereidingen, zoals het bijwerken van de ondergrond en het afplakken van bijvoorbeeld kozijnen en deuren in verband met de nevel die vrijkomt bij het spuiten. En als u een plafond met een structuur heeft (bijvoorbeeld spack of spachtelputz), dan moet het plafond meegespoten worden, ook als u eigenlijk alleen de muren wilt laten verven. Dit soort plafonds kunnen door hun structuur namelijk niet afgeplakt worden.