Vergelijk & vind vakmannen!

Keurmerken

Veel schildersbedrijven zijn aangesloten bij een keurmerk. Een schilder krijgt meestal niet zomaar een keurmerk toegekend, maar moet daarvoor aan bepaalde voorwaarden en eisen voldoen. Voor consumenten biedt een keurmerk verschillende voordelen, zoals de zekerheid dat uw werk volgens planning wordt afgemaakt en een garantieregeling bij faillissementen.

Welke keurmerken zijn er?


De Betere Schilder

Bij het keurmerk De Betere Schilder zijn circa 400 gediplomeerde vakschilders vanuit heel Nederland aangesloten. Iedere schilder moet voldoen aan een aantal normen om goede kwaliteit te waarborgen. Zo moet een Betere Schilder u altijd een heldere, schriftelijke offerte verstrekken en zich aan bepaalde voorwaarden houden. Iedere klant ontvangt na afloop van een klus een schriftelijke enquête om de tevredenheid te toetsen.

Voordelen:
 • Drie jaar garantie op het buitenschilderwerk;
 • Vier jaar garantie op het binnenschilderwerk;
 • Alle aangesloten schilders scoren minimaal een 8 als klanttevredenheidscijfer.

AF-erkende schilder
Ruim 1300 bedrijven in Nederland zijn aangesloten bij het keurmerk AF-erkend. Alle aangesloten schilders hebben de benodigde vakdiploma’s en werken volgens de algemene voorwaarden die zijn opgesteld in samenwerking met de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond. Indien u een AF-erkende schilder inschakelt kunt u rekenen op een gedetailleerde offerte waarin onder meer de benodigde tijd, de planning en de kosten zijn beschreven. Na afloop van de klus ontvangt u een uitnodiging om een online klanttevredenheidsonderzoek in te vullen.

Voordelen:
 • Twee jaar garantie op het buitenschilderwerk;
 • Vier jaar garantie op het binnenschilderwerk;
 • Periodieke controle op o.a. kwaliteit en diploma’s.

Keurmerk Kwaliteitsvakman
Bij het Keurmerk Kwaliteitsvakman zijn meer dan honderd schildersbedrijven aangesloten. Schilders die dit keurmerk dragen geven u de garantie dat het schilderwerk volgens planning afgemaakt wordt, ook bij ziekte of faillissement. Het keurmerk zorgt dan voor een vervanger. Indien de door u ingeschakelde schilder failliet gaat, staat het keurmerk bovendien tot €10.000 borg.

Voordelen:
 • Minstens een jaar garantie op het schilderwerk;
 • Het keurmerk staat tot €10.000 borg bij een faillissement;
 • Schilderwerk wordt ook bij ziekte of faillissement volgens planning afgemaakt.

VGO-keur
Het VGO-keur is voor de grote onderhoudsbedrijven die zich richten op grootschalige werken voor bijvoorbeeld woningbouwverenigingen en gebouwbeheerders. Ieder bedrijf dat bij dit keurmerk is aangesloten moet minimaal een zeven scoren op het gebied van opdrachtgevertevredenheid en er vindt periodiek een toetsing plaats om te controleren of het bedrijf nog voldoet aan alle voorwaarden. Er zijn op dit moment in heel Nederland slechts 38 bedrijven die dit keurmerk voeren.

Voordelen:
 • Zeer geschikt voor grootschalige schilderklussen;
 • Alle schilders scoren minimaal een 7 bij opdrachtgevertevredenheid;
 • Periodieke toetsing op kwaliteit.

Geen keurmerk is niet per se slecht


Hoewel een keurmerk meestal garant staat voor kwaliteit, wil dat niet zeggen dat een schilder zonder keurmerk geen goed werk levert of onbetrouwbaar is. Het keurmerk wordt door veel schildersbedrijven als marketingmiddel ingezet om aan te tonen dat het bedrijf vakkundig en betrouwbaar is. Er zijn echter ook genoeg schilders die een keurmerk onnodig vinden. Het kost een schilder namelijk geld om zich aan te sluiten bij een keurmerk, wat dus een reden kan zijn om ervan af te zien.

Onderhoudsorganisaties


Naast de bovengenoemde keurmerken zijn er ook organisaties die zich specifiek richten op het onderhoud van uw schilderwerk, zoals GlansGarant, Planbuilding en RGVO-keur. Schilders die aangesloten zijn bij deze onderhoudsorganisaties kunnen u bijvoorbeeld een één- of meerjarig onderhoudsplan aanbieden. Lees meer over de mogelijkheden voor onderhoud bij het onderdeel Onderhoudsplan.