Vergelijk & vind vakmannen!

Houtrotreparatie

Houtrot komt vaak voor bij houten onderdelen die zich buitenshuis bevinden, zoals kozijnen, deuren en steunbalken. Indien u een bedrijf inschakelt voor een schilderklus, kunt u de schilder natuurlijk vragen om uw hout te controleren op houtrot en (indien nodig) te repareren.

Hoe herkent u houtrot?

Houtrot is te herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Een bruine of zwarte verkleuring (dit is echter alleen zichtbaar bij ongeverfd hout);
  • De verflaag is gebarsten of laat los;
  • Het hout is zacht van structuur.

Houtrot kan echter ook voorkomen zonder dat het zichtbaar is. Bij geverfd hout kunt u eventueel met een schroevendraaier in het hout prikken, om te voelen of het hout zacht is of niet. Houtrot is echter niet altijd eenvoudig te ontdekken, dus bij twijfel kunt u beter de hulp van een specialist inschakelen! < < /p>

Hoe voorkomt u houtrot?

Houtrot ontstaat meestal door slecht onderhoud en een vochtprobleem. Indien er meer vocht binnenkomt dan eruit gaat, wordt het vochtgehalte van het hout steeds hoger. Als het vochtgehalte boven de 20% uit komt kan houtrot zich beginnen te vormen. Een temperatuur boven de 4°C, een hoge luchtvochtigheid en slechte ventilatie kunnen dit proces versnellen. Houtrot kan voorkomen worden door goed te ventileren, het hout regelmatig te onderhouden en gaten (van bijvoorbeeld schroeven) goed af te dichten.

Houtrotreparatie

Wanneer uw kozijn of een ander onderdeel door houtrot is aangetast, hoeft dit gelukkig niet altijd vervangen te worden: een simpele houtrotreparatie is soms al voldoende. Hierbij wordt het houtrot eerst met een beitel weggehaald. De gaten worden vervolgens eerst behandeld met houtrotstopper om het rottingsproces stop te zetten. Hierna wordt het gat gevuld met een speciale houtrotvuller, dat zo’n zes tot acht uur moet drogen. Nadat de reparatie is uitgevoerd kan het hout weer worden geschuurd en gelakt.

Vervanging

In sommige gevallen volstaat een eenvoudige houtreparatie. Het kan echter ook voorkomen dat er teveel door houtrot is aangetast, waardoor alleen vervanging van een onderdeel of complete vervanging nog mogelijk is. Een complete vervanging vindt meestal plaats wanneer meer dan 20% van het hout is aangetast door houtrot.