Vergelijk & vind vakmannen!

Behangen

Als u de binnenmuren van uw huis wilt laten opknappen, hoeft dat natuurlijk niet altijd met verf. U kunt er ook voor kiezen om wat variatie in uw interieur aan te brengen door een muur te behangen met een leuk printje. Daarnaast is behang erg geschikt om oneffenheden in de muur te verdoezelen. Veel schildersbedrijven bieden ook een behangservice aan, waardoor u zowel uw schilder- als behangwerkzaamheden bij één bedrijf kunt onderbrengen.

Voorbereiding


Voordat de schilder kan beginnen moet er altijd een aantal voorbereidingen getroffen worden. U kunt hierbij denken aan het verwijderen van oud behang, het schuren van de muren en het bijwerken van oneffenheden met een opvulmiddel. Sommige van deze voorbereidende werkzaamheden kunt u zelf al uitvoeren voordat de schilder komt, om zo kosten te besparen.

Soorten behang


Als u uw muren wilt laten behangen heeft u de keuze uit verschillende soorten behang:
  • Papierbehang: dit is een relatief goedkope en veelgebruikte behangsoort, die helaas wel wat sneller slijt. Dit behang wordt vooral ter decoratie gebruikt.
  • Vliesbehang: een milieuvriendelijk en slijtvast soort behang dat vaak gebruikt wordt als onderlaag voor verf of ander behang. De lijm wordt hierbij niet op het behang, maar direct op de muur aangebracht.
  • Vinylbehang: dit soort behang is door zijn gladde bovenlaag met name geschikt voor bijvoorbeeld de keuken en badkamer. Het is namelijk vochtbestendig en eenvoudig schoon te maken.
  • Acrylbehang: bij acrylbehang is gebruik gemaakt van acrylaatverf, waardoor het behang minder snel verkleurt. Daarnaast is acrylbehang in verhouding beter voor het milieu dan de andere soorten behang.
  • Glasvezelbehang: dit type behang is sterker dan andere behangsoorten omdat het gemaakt is van glasvezels. Het versterkt de muur en gaat scheurtjes tegen. Daarnaast werkt het geluiddempend en is het brandveilig.
  • Textielbehang: dit type behang is gemaakt van bijvoorbeeld zijde, suède of katoen en is relatief duur. Het behang heeft een exclusieve uitstraling, maar trekt wel stof aan.

Waarom kiezen voor behang?


Behangen heeft twee belangrijke voordelen ten opzichte van schilderen. Ten eerste bent u met behang niet gebonden aan een effen kleur, maar heeft u de keuze uit allerlei motieven, materialen en prints. Daarnaast komt behang goed van pas bij muren die niet vlak zijn: met behang kunt u namelijk de structuur van een muur verdoezelen, terwijl u dit bij verf wel erdoorheen zou kunnen zien.