Vergelijk & vind vakmannen!

Aanbetalen

Het is weliswaar niet gebruikelijk, maar wanneer u een schildersbedrijf inschakelt kan het voorkomen dat er om een aanbetaling gevraagd wordt. De hoogte van de aanbetaling verschilt per bedrijf, maar mag volgens de wet maximaal 50% van het totaalbedrag zijn. Indien u samen met een schildersbedrijf tot een aanbetaling bent overeengekomen, kan het helaas toch voorkomen dat het bedrijf ineens failliet gaat. Wat gebeurt er dan met uw aanbetaling en hoe kunt u uw aanbetaling veilig stellen?

Aanbetalingsgarantie en voorwaarden


Bij een faillissement bent u helaas in de meeste gevallen uw geld kwijt. Het zou zo kunnen zijn dat een schilder een aanbetalinggarantie biedt in samenwerking met een externe partij, waarmee u ervan verzekerd bent dat u uw geld terugkrijgt als er iets misgaat. Jammer genoeg biedt lang niet elk bedrijf zo’n garantie, dus lees daarom altijd goed de voorwaarden door die u bij een offerte krijgt of vraag het na bij het schildersbedrijf! Zo weet u precies wat uw rechten zijn bij een faillissement en komt u niet voor verrassingen te staan. Als u vindt dat de schilder een te hoge aanbetaling vraagt, is het vaak mogelijk om te onderhandelen over een lager percentage. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om verder te zoeken naar een schilder die geen aanbetaling vraagt.

Aanbetaling veilig stellen bij het NWA


Wilt u er zeker van zijn dat u uw aanbetaling terugkrijgt in het geval van een faillissement? Dan kunt u zich aansluiten bij de stichting Nationaal Waarborgfonds Aanbetalingen (NWA), een onafhankelijke stichting die consumenten beschermt bij het doen van aanbetalingen. Deze stichting biedt namelijk een Nationale Aanbetaling Garantie, waarmee u ervan verzekerd bent dat u uw aanbetaling niet kwijtraakt bij een faillissement.

Hoe het werkt? U maakt de aanbetaling niet over naar het schildersbedrijf, maar naar de stichting. Het NWA houdt de aanbetaling in beheer en maakt deze pas naar het bedrijf over als uw schilderwerk volgens de gemaakte afspraken voltooid is. Wanneer dit niet het geval is, krijgt u de volledige aanbetaling terug. Het schildersbedrijf moet wel zijn medewerking verlenen en zich aansluiten bij het NWA. Vraag daarom altijd vooraf of de schilder al aangesloten is bij de stichting en/of hij hier zijn medewerking aan wil verlenen.